Welkom bij TimelessTravel, jouw startpunt van elke vakantie op basis van persoonlijk en onafhankelijk reisadvies. 
 

Landeninformatie Europa:

Duitsland: 

Ligging:
Duitsland is omringd door Nederland, België, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Denemarken. En is vanuit Nederland te bereiken met de auto, trein en vliegtuig. Met je auto ben je bijvoorbeeld met circa 2,5uur al in Keulen, voor een leuk weekendje weg. 

Hoofdstad: 
De hoofdstad van Duitsland is Berlijn, een plek waar je niet uitgekeken raakt. De stad heeft circa 3,4 miljoen inwoners en is de één na grootste stad van de Europese Unie. Tevens is het ook gelijk de grootste stad van Duitsland. De stad is gelegen in het Noordoosten van Duitsland, de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg. 

Reisduur:
De reisduur naar Duitsland is divers. Wil je bijvoorbeeld met de trein vanaf Amsterdam Centraal naar hartje Berlijn? Dan kan dit binnen circa 6 a 6,5 uur. Maar uiteraard kan je ook gemakkelijk zelf met de auto of zelfs met het vliegtuig gaan. Vanuit Almere ben je met de auto in circa 2,5 uur in Düsseldorf.

Tijdsverschil:

Door de ligging van Duitsland is er geen tijdsverschil met Nederland. 

Beste reistijd:

Duitsland is een bestemming die je het hele jaar door kan bezoeken en kent dezelfde seizoenen als die wij in Nederland kennen. Let op; wanneer je met de auto naar Duitsland gaat in de winter, zijn er wel strengere regels dan in Nederland! Zo zijn bijvoorbeeld winterbanden verplicht.
 


Reisdocumenten:
Omdat Duitsland binnen de EU valt, zijn er voor de Nederlandse nationaliteit geen bijzonderheden. Je kan Duitsland zowel met een Nederlandse ID kaart als met een paspoort bereizen, het advies is wel om te zorgen dat deze nog geldig is tot na verblijf. 

Valuta: 
In Duitsland betaal je net als in Nederland met de euro. En kan je overal gewoon terecht met je regulieren bankpas. 

Elektriciteit: 
In Duitsland worden de stopcontacten van type F gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Je kan dus gewoon je elektrische apparaten gebruiken zoals je dat thuis ook gewend bent. 

Tips:  

Duitsland is meer dan alleen Keulen of Berlijn. Wist je bijvoorbeeld dat de zes meest bezochte regio’s in Duitsland, het Zwarte Woud, Beieren, Sauerland, Saarland, Thüringen en Mecklenburg Vorpommern zijn. Door de diversiteit die elke regio te bieden heeft, is het een bestemming voor een zee brede doelgroep. Wat dacht je bijvoorbeeld van de zeven Duitse Waddeneilanden? Je vaart vanuit de Eemshaven naar Borkum binnen 1,5uur en je bent echt even helemaal weg! Borkum staat bekend om de vele wellness faciliteiten, lange zandstranden, vele fietspaden en goede hotels. Kortom wil je eens dichtbij op vakantie? Denk dan aan Duitsland!


Denemarken: 

Ligging:
Denemarken is gelegen in Noord-Europa en hoort bij de regio Scandinavië. Het land ligt ten noorden van Duitsland en is door middel van een brug verbonden aan Zweden. Samen met Groenland en de Faeröer Eilanden is het een bijzondere bestemming, wat relatief makkelijk bereikbaar is vanuit Nederland.

Hoofdstad:
De hoofdstad van Denemarken en gelijk de bekendste plaats is Kopenhagen. Door de sfeervolle ligging van de stad aan het water, de vele winkels, restaurants en culturele bezienswaardigheden is het een leuke stad om in een lang weekend te bezoeken. Vanaf Schiphol vlieg je binnen 1,5 uur naar deze mooie parel toe. 

Reisduur:
Denemarken is vanaf Schiphol makkelijk bereikbaar met het vliegtuig. Maar ook met de auto is het prima te doen. Nog een andere hoogtepunt van Denemarken is Billund, ook wel bekend dankzij Legoland. Vanaf Almere rijdt je hier binnen circa 7 uur naar toe. 

Tijdsverschil:
Door de ligging van Denemarken is er geen tijdsverschil met Nederland.

Beste reistijd:
Denemarken kan je het beste bezoeken van april t/m oktober. De zomers zijn vrij kort maar vaak wel zonnig. De gemiddelde temperaturen liggen tussen de 20 en 25 graden. De warmste maand van het jaar is in het algemeen de maand juli. Doordat Denemarken omgeven is door water is het binnenland vaak aangenamer en tevens is Jutland dan ook gunstig gelegen. Hoe dichter je bij zee zit, hoe meer “last” je hiervan kan ondervinden. Maar laat je hierdoor zeker niet tegen houden als je een lange strand wandelaar bent! Want dan kan je hier je hart ophalen. 

Reisdocumenten: 
Denemarken kan je bezoeken met je Nederlandse ID kaart of je Nederlandse paspoort, het advies is wel om te zorgen dat deze nog geldig is tot na verblijf. Let wel op; ben je van plan om langer dan normaal in Denemarken te verblijven? Dit is maximaal voor 3 maanden toegestaan. 

Valuta:
Ondanks dat Denemarken bij de Europese Unie behoort, kan je hier niet met de euro betalen. De munteenheid is hier dan ook de Deense Kroon. Op de meeste plekken kan je goed terecht met je pinpas of creditcard maar let wel op; het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per transactie rekent, is frequent gebruik van een pinpas (zowel bankpas als creditcard) bij kleine bedragen af te raden. Denemarken is overigens voorzien van voldoende geldautomaten of ook wel pengeautomat of hæveautomat genoemd.
 

Elektriciteit:
In Denemarken worden stopcontacten van type E en K gebruikt. Voor de Nederlandse apparaten heb je in principe geen reisstekker nodig in Denemarken. Maar controleer wel of jouw apparaten met stekker F een extra pingat hebben voor gebruik in stopcontact E.

Tips:
Naast Kopenhagen en Legoland heeft Denemarken nog meer te bieden. Wanneer je bijvoorbeeld met je gezin naar Denemarken afreist, mag je zeker Tivoli niet overslaan. Tivoli is een pretpark gelegen in Kopenhagen en is dan ook een leuke aanvulling in je dagprogramma wanneer je even iets anders wil doen dan cultuur snuiven. Tevens is voor Kopenhagen de omgeving van Nyhavn erg de moeite waard. Hier vind je kleurrijk beschilderde huisjes langs een gezellige wandelpromenade met diverse terrassen aan het water. Maar natuurlijk mag een bezoek aan het Vikingmuseum in Roskilde ook niet ontbreken aan je vakantie in Denemarken.
 

Finland: 

Ligging:
Finland is gelegen in het noorden van Europa en valt onder de regio Scandinavië. Het grenst in het oosten aan Rusland en in het noorden aan Noorwegen en Zweden. Tevens is Finland met diverse ferry overtochten uitstekend te bereiken. Tevens door de vele wateren is Finland ook bekend om zijn vele meren! 

Hoofdstad:
De hoofdstad van Finland is Helsinki. Wanneer je een camper rondreis Finland boekt, neem dan ook zeker even de tijd voor deze mooi stad. Deze bijzondere stad is namelijk gelegen aan de kust en heeft een tal van bezienswaardigheden te bieden. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk vanuit de haven met een ferryboot, Suomenlinna bezoeken, een forteiland en staat tevens op de UNESCO werelderfgoedlijst. Naast de mooie natuur die je hier vind zijn er ook enkele boetiekjes en kleine kiosken te vinden. Een dagtour vanuit Helsinki duurt gemiddeld 4 á 5 uur. Of wat dacht je van de Uspenski Kathedraal. De Uspenski Kathedraal is de grootste Orthodoxe kathedraal van West-Europa. Houdt je van wandelen? Wandel dan heerlijk door één van de vele parken die Helsinki rijk is. Kies bijvoorbeeld voor het Esplanade Park, het stadspark in een heerlijk rustpunt tijdens je stadstour. Het is gelegen in het midden van de stad en omgeven door groen. In het weekend is het een populaire plek onder de locals maar er zijn genoeg fijne plekjes te vinden om even uit te rusten. 

Reisduur:
Vanuit Nederland is Finland het makkelijkste per vliegtuig te bereiken. Vanaf Schiphol vlieg je rechtstreeks in ongeveer 2,5 uur naar Helsinki. Met eigen auto kan natuurlijk ook, maar dan dien je er rekening mee te houden dat je eerst Duitsland en Zweden moet doorkruisen inclusief diverse ferry overtochten. 

Tijdsverschil:
In Finland is het 1 uur later dan in Nederland.

Beste reistijd:
Finland heeft een landklimaat. Ondanks de erg noordelijke ligging van het land, kunnen de temperaturen in de zomer lekker oplopen. De zomers zijn te vergelijken met de Nederlandse zomers. In de winter kan het daarentegen juist behoorlijk afkoelen. Bepaalde delen van Finland zijn zelfs 7 á 8 maanden per jaar bedenkt onder de sneeuw. In de meeste noordelijke delen van Finland word het dan ook gemakkelijk -30. Tevens dien je er rekening mee te houden dat het in de winter vaak maar een paar uur per dag ligt is, door de ligging boven de poolcirkel. En in sommige delen komt daardoor de zon helemaal niet op.

Grensdocumenten:
Finland is te bezoeken met een geldig Nederlandse ID kaart of een geldig Nederlands paspoort tot na verblijf. Kinderen dienen echter ook een eigen ID kaart of Paspoort te hebben, ingeschreven staan bij ouders in het paspoort is niet toegestaan. Let wel op; ben je van plan om langer dan normaal in Finland te verblijven? Dit is maximaal voor 3 maanden toegestaan. 

Valuta: 

In Finland kan je net als in Nederland gewoon met de euro betalen. En kan je bij bijna alle banken gewoon geld halen met je Nederlandse bankpas, let hierbij wel op de bekende Cirrus/Eurocard/Mastercard logo’s. Houdt er wel rekening mee dat Finland ook minder bevolkte gebieden heeft, waar niet op elke hoek van de straat een geldautomaat te vinden is. Wanneer je tijdens je reis de kleinere dorpjes bezoekt, zorg dan dat je voldoende contant geld bij je hebt of een creditcard. 

Uitgaven: 
Scandinavië staat bekend om het hogere prijsniveau dan in Nederland. Maar Finland is niet zo duur als andere Scandinavische bestemmingen. Echter dien je wel rekening te houden met een aantal zaken, vis is bijvoorbeeld goedkoper dan vlees en de alcohol is behoorlijk aan de prijs, voor een normaal biertje ben je zo zes euro kwijt. Thee en koffie ligt rond de twee euro en frisdrank rond de drie a vier euro. Als je uiteten gaat ben je gemiddeld vijftien euro kwijt voor bijvoorbeeld een pizza of een pasta. Wil je liever iets anders eten, dan liggen de hoofdgerecht prijzen rond de twintig a vijventwintig euro per persoon. 

Elektriciteit:
Het voltage in Finland is 220Volt met dezelfde plug als in Nederland, je hoeft geen adapter mee te nemen.

Tips: 
Door de overweldigende natuur die Finland rijk is, is het de bestemming bij uitstek om per camper te ontdekken. Zo kan je bijvoorbeeld een prachtige route rijden vanuit Helsinki naar Rovaniemi en hier gelijk op bezoek gaan bij de Kerstman en zijn elfen. Of wat dacht je van Ranua, deze plaats ligt circa 80km van Rovaniemi vandaan. Hier vindt je een prachtig Wildlife park, waar je ongeveer 60 diersoorten kan aanschouwen in hun natuurlijke leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan de bruine beer, ijsberen, lynxen, wolven, veelvraten en elanden. Daarnaast staat Finland natuurlijk ook bekend om de sleehonden en elandentochten. Of heb je wel eens aan ijsvissen gedaan? Nee, dan is dit the place to be.  

Frankrijk: 

Ligging:
Frankrijk is gelegen in het zuidwesten van Europa en behoort tot de grootste landen van Europa. Het land telt circa 61 miljoen inwoners en is door zijn gunstige ligging één van de meest populaire autovakantie bestemmingen onder de Nederlanders. Frankrijk grenst aan Andorra, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Monaco en Spanje. Tevens zijn er door de vele veroveringen in het verleden nog een aantal Franse kolonies zoals, La Reunion, Frans Guyana, Guadeloupe en Martique. En misschien wel het bekendste eiland, Corsica. Tevens is een deel van Sint Maarten ook nog Frans georiënteerd. Het vaste land van Frankrijk is overigens opgedeeld in 13 regio’s welke weer allemaal opgedeeld zijn in departementen. Op dit moment is Frankrijk in 101 departementen opgedeeld. En elk departement heeft weer zijn eigen “hoofdstad” om het ingewikkeld te maken. Maar de echte hoofdstad van Frankrijk is uiteraard Parijs. 

Hoofdstad:
De hoofdstad van Frankrijk is Parijs. Een veel besproken stad, maar wel één van mijn favoriete steden. Een stad die tevens met de trein het makkelijkste te bereiken is, met de Thalys sta je met 3,5 uur vanaf Amsterdam Centraal in de stad. Zo zou je zelfs in één dag even op en neer kunnen als je dat zou willen. Maar dat vindt ik persoonlijk zonde, tenzij je er al vaker bent geweest en gewoon even langs de Seine willen wandelen of even lekker mensen wil kijken in De Jardin du Luxembourg. Verder heeft de stad een uitgebreid metro netwerk, wanneer je eenmaal weet hoe deze in elkaar steekt, kan je gemakkelijk de hele stad doorkruisen. Daarnaast is het een leuke stad die je gemakkelijk met Disneyland Parijs of Parc Astérix kan combineren. 

Reisduur: 
Afhankelijk van waar je naartoe wil in Frankrijk zijn eigenlijk alle plekken wel goed te bereiken met de auto, trein of het vliegtuig. Zo ligt bijvoorbeeld Nice circa 1395km rijden van Almere vandaan, via de Autoroute Du Soleil makkelijk bereikbaar. Of wat dacht je van de regio Aquitaine, de Atlantische kust kent een diversiteit aan leuke kust plaatsen met als “hoofdstad” Bordeaux. Vanuit Almere met de auto circa 1150km rijden.  

Beste reistijd:
Door de diversiteit van de regio’s in Frankrijk het hele jaar door goed bereisbaar. Afhankelijk van wat je doel is uiteraard. Wil je zon, zee, strand? Dan kan je het beste van juni t/m september de Franse stranden opzoeken. Wil je op wintersport, dan kan je het beste van december t/m maart naar Frankrijk afreizen. En voor de overige maanden voor bijvoorbeeld stedentrips en korte uitstapjes, kan je het beste het Nederlandse weer aanhouden. 

Tijdsverschil:
Frankrijk ligt in dezelfde tijdszone als Nederland, hierdoor is er geen tijdsverschil van toepassing.


Reisdocumenten.
Voor een bezoek aan Frankrijk dien je in het bezit te zijn van een geldige Nederlandse ID kaart of een geldig Nederlands paspoort welke nog geldig dient te zijn bij thuiskomst. 

Valuta:

Frankrijk behoort tot de Europese Unie, je kan hier dan ook gewoon met de euro betalen. De Nederlandse bankpassen en credit cards worden vrijwel overal geaccepteerd en zeker in de middel tot grote steden zijn er genoeg geldautomaten aanwezig. In kleine dorpjes, wil deze nog wel eens ontbreken maar dit komt eigenlijk bijna zelden voor. Echt veel contant geld bij de hand hebben, is in Frankrijk dan ook niet noodzakelijk.

Elektriciteit:
Voor de standaard elektrische apparatuur die je thuis gebruikt, heb je geen wereldstekker of omvormer nodig in Frankrijk. Ga je echter kamperen, dan word er gesproken van Ampère. Je kan dan niet altijd volop al je apparaten tegelijk opladen, koken etc. Hier is een handige rekensom voor: Ampère x voltage = watt. Dus stel: de camping biedt 6 ampère op jouw kampeerplek en het voltage is 230 V (zoals in de meeste Europese landen), dan kun je 6 x 230 = 1380 watt tegelijk gebruiken. 

Tips: 
Als kind zijnde gingen wij elk jaar kamperen in Frankrijk, auto volladen, vouwwagen aankoppelen en gaan. Later werd dit een caravan en losse tentjes, wat een geweldige vakanties waren dit. Hierdoor is denk ik ook een beetje mijn liefde voor het land ontstaan. We gaan tegenwoordig niet elk jaar meer naar Frankrijk omdat er nog zoveel meer moois te ontdekken is. Maar een beetje Frankrijk fan / francofiel ben ik wel en nee ik spreek geen Frans maar red mij hier prima! Wat dacht je bijvoorbeeld van de vestingstad Carcassonne, gelegen in departement Aude, regio Languedoc-Roussillon. In de zomermaanden kan het hier erg druk en warm zijn, maar de stad is zeker een bezoek waard! Vooral in de ochtend of einde van de dag, vanaf de vestingmuur heb je met zonsondergang een prachtig uitzicht waarbij het landschap in een waar kleurenpalet veranderd. Wanneer je toch in de regio Languedoc-Roussillon bent, breng dan ook zeker een bezoek aan het Parc Naturel régional du Luberon, dit natuurpark staat onder andere bekend om zijn oker gele en rode rotsformaties, je waant je bijna in een natuurpark in Amerika. Erg bijzonder om te zien en zeker een aanrader wanneer je van wandelen houdt. 

IJsland:

Ligging: 
In het meest noordelijkste puntje van Europa ligt IJsland. Dit land is in elk seizoen prachtig door de geweldige natuur. Wanneer je een echte natuurliefhebber bent, haal je hier je hart op aan de diverse gletsjers, watervallen, ijs meren, vulkanen en geisers. Tevens vindt je hier een diversiteit aan vogel en vissoorten, waarvan de papegaaiduiker het bekendst is. IJsland is circa 140 vulkanen rijk, waarvan er circa nog 30 actief zijn. Door de diverse natuurlijke hoogtepunten kan je hier dan ook een tal van activiteiten ondernemen, wat dacht je van gletsjerwandelingen, walvissafari’s, skiën, raften, ijsvissen en ijs-klimmen. 

Hoofdstad:
De hoofdstad van IJsland is Reykjavik. Door de ligging van IJsland is Reykjavik de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Ondanks de noordelijke ligging van IJsland is het hier toch minder koud dan je zou denken. Zo liggen in de winter bijvoorbeeld de temperaturen tussen de 0 en -10 graden Celsius. Reykjavik is een moderne stad en voorzien van comfortabele hotels en gezellige restaurants, ondanks de moderne uitstraling is de stad ook bekend om zijn visserij wat de stad toch ook een karakteristieke sfeer geeft. Tevens kan je hier ’s winters uitstekend het prachtige Noorderlicht bewonderen.

Beste reistijd:
Door de gunstige ligging van IJsland kent dit land een mild klimaat in de winter word het hier hooguit -10 graden Celsius en in de zomermaanden liggen de temperaturen tussen de 10 en 15 graden. Houdt er echter wel rekening mee dat in de winter de dagen erg kort zijn en in de zomer juist erg lang. Wil je de IJslandse winter op zijn best ervaren, reis dan zeker in de maanden december tot en april naar deze bijzondere bestemming. Het noorderlicht is het beste te aanschouwen in de maanden maart en oktober en wil je liever het massatoerisme vermeiden, ga dan in de maanden mei en september, hiermee vermijd je ook gelijk de echte kou. 

Reisduur:
IJsland is gemakkelijk met het vliegtuig vanaf Schiphol bereikbaar. Met circa 3 uur vliegen land je in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. 

Tijdsverschil:

In IJsland is het tijdens onze zomertijd 2 uur vroeger. En in de winter is het er 1 uur vroeger. IJsland kent geen verschil in wintertijd en zomertijd. 


Reisdocumenten:

Je dient te beschikken over een geldige Nederlandse identiteitskaart of Nederlands paspoort. Het advies is om te zorgen dat deze nog geldig is bij thuiskomst. 

Valuta:
In IJsland betaal je met de IJslandse kroon. In de grotere plaatsen vind je diverse geldautomaten waar je kunt pinnen. Verder kun je bijna overal met een creditcard betalen. Voor autohuur, zomerhuisjes en het garanderen van extra’s in de accommodaties, is een creditcard verplicht. Het geven van fooien is niet gebruikelijk, behalve voor je chauffeur en gids bij meerdaagse reizen.

Elektriciteit:
In IJsland worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.

Tips: 
De drie grootste bezienswaardigheden van IJsland zijn het Nationale Park Þingvellir, de 32 meter hoge waterval Gullfoss en de geiser Geysir. Het land staat verder bekend om de vele koffiehuizen en de Viking cultuur, maar ook om de hoge prijzen van o.a. eten en drank. Neem overigens je zwemkleding mee als je gaat rondtoeren op IJsland. Want in bijna iedere plaats of dorp vind je een openlucht warmwater zwembad met zogenoemde. “hot pots” (ronde circulaire baden), die in temperatuur variëren van 37⁰C tot 42⁰C. 

Kroatië: 

Ligging:
Kroatië grenst aan Slovenië, Hongarije, Servië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Het land kent een oppervlakte van 56.538 km² en heeft een inwonersaantal van circa 4,2 miljoen inwoners. Verder staat Kroatië bekend om zijn mooie zandstranden en prachtige nationale parken waar je onder andere bijzondere rotsformaties en vele watervallen terug vindt. Ben je duikliefhebber? Wist je dat je aan de kust van Kroatië geweldig kan duiken naar grotten, scheepswrakken en vele koralen. Niet alleen boven water kom je ogen te kort maar dit geld dus zeker ook voor de onderwaterwereld. 
Naast diverse grote steden liggen voor de kust van Kroatië diverse kleine en grotere eilanden die zeker de moeite waard zijn. De grootste en bekendste eilanden zijn Cres, Krk, Brač, Hvar, Pag, Korčula en Dugi Otok.

Hoofdstad:
De hoofdstad van Kroatië is Zagreb. De stad is gelegen in het noorden van het land en ligt niet ver van de grens met Slovenië. In deze stad wonen circa 1 miljoen inwoners en is hierin uniek in vergelijking met de ander Kroatische steden. De stad is gelegen langs de over van de Sava rivier en op de helling van de Medvednica berg. Vanwege de centrale ligging van de stad (precies tussen de steden Venetië, Wenen en Boedapest) kent deze stad een rijke geschiedenis en een overvloed aan cultuur. De de rijke geschiedenis van het land vindt je in deze stad veel monumenten en musea, galerieën, herenhuizen, kerken en een overvloed aan winkels, restaurants en cafés. Kortom de stad is niet alleen een bezoek waard tijdens je rondreis maar leent zich ook prima voor een weekend weg. 

Reisduur: 
Kroatië is zowel met de auto als met het vliegtuig makkelijk bereikbaar. Vanuit Almere rijdt je met auto in circa 1325km naar Zagreb. En vanaf Schiphol vlieg je in nog geen twee uur naar deze mooie stad.
 

Tijdsverschil:
Tussen Nederland en Kroatië is er geen tijdsverschil van toepassing. 
 

Beste reistijd:
Kroatië kent zowel een land als mediterraan klimaat. Hierdoor liggen de temperaturen in de winter tussen de 0 en -15 graden Celsius. Door deze winterse temperaturen kan je zelfs in bepaalde gebieden prima skiën en snowboarden. In de zomermaanden is het gemiddeld tussen de 25 en 35 graden. Wanneer je een echte zonaanbidder bent kan je Kroatië het beste bezoeken in de maanden mei tot en met september. In deze maanden heb je de meeste kans op mooi weer, ondanks dat we natuurlijk nooit 100% zongarantie kunnen geven. 

Reisdocumenten:

Je dient te beschikken over een geldige Nederlandse identiteitskaart of een Nederlands paspoort. Het advies is wel om te zorgen dat deze tot na verblijf nog geldig is. 

Valuta:
In Kroatië betaal je met de Kroatische Kuna. In de grote steden kan je gemakkelijk contant geld opnemen en gemakkelijk met je pinpas of creditcard betalen. Ondanks dat het toerisme in Kroatië steeds meer toeneemt ligt het prijsniveau hier nog steeds wel lager dan in Nederland. Echter worden hier wel duidelijk met twee maten gemeten, afhankelijk van het seizoen word de prijs voor bijvoorbeeld je kop koffie of je glas wijn bepaald. Tevens zitten er ook nog wel prijsverschillen tussen een glas wijn in een grote stad of in een dorp.
Fooi geven in Kroatië is heel normaal, maar let wel op; bij veel restaurants word dit al automatisch op de rekening gezet. Zo niet dan is het gebruikelijk om een fooi van circa 5 a 10% te geven.

Vaccinaties:
Afhankelijk van de gebieden die je aangaat doen in Kroatië, kan het zijn dat er bepaalde vaccinaties aanbevolen worden, zoals bijvoorbeeld DTP.

Elektrische tijd:
In Kroatië worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.

Tip:
Vindt je het leuk om tijdens je vakantie te eilandhoppen? Ga dan zeker naar Kroatië. Je vindt hier een diversiteit aan mooie en sfeervolle eilanden die gemakkelijk te combineren zijn.  

Noorwegen: 

Ligging:
Noorwegen is een Koninkrijk wat gelegen is in het noorden van Europa. De 25.000 km lange kustlijn loopt in het zuiden langs de Noordzee, in het westen langs de Atlantische oceaan welke helemaal doorloopt tot en met de Barentszzee aan de noordzijde van Noorwegen. Daarnaast grenst Noorwegen vanaf het noorden naar beneden richting het oosten aan Rusland, Finland en Zweden en in het uiterste zuiden ligt de Noorse kust aan het Skagerrak, wanneer je hier een oversteek maak kom je aan in Denemarken. Noorwegen is verdeeld in 19 provincies met elk een eigen hoofdstad maar de echte hoofdstad is Oslo.

Hoofdstad:
De grootste stad van het land is niet voor niks de hoofdstad van Noorwegen, Oslo. Een stad vol musea, diverse architectuur, restaurants en veel winkelplezier. Dit is tevens de snelst groeiende stad van Europa en is uitgeroepen tot Europese Groene hoofdstad  van 2019. Het gezellige en compacte centrum is gemakkelijk te voet en op de fiets te verkennen. Om de stad te ontdekken heb je dan ook geen auto nodig, mede ook door een efficiënt openbaarvervoersysteem. In Oslo wordt wat je drinkt net zo serieus genomen als wat je eet en ook op dezelfde zorgvuldige manier klaargemaakt. Koffie Barista's, bierbrouwers, sommeliers en bartenders staan klaar om indruk op je te maken in de hoofdstad, waar kraanwater wordt beschouwd als het zuiverste wat je in je systeem kunt gieten. Daarnaast is vis de specialiteit van de stad. Vis en zeevruchten vers gevangen en zo op je bord. Geniet van alternatieve fish & chips tot sushimaaltijden met het predicaat ‘beste van de wereld’. Kortom deze stad heeft voor de echte levensgenieter tot cultuursnuiver een breed scala van hoogtepunten te bieden.

Reisduur:
Naar Noorwegen reizen was nog nooit zo gemakkelijk. In elk jaargetijde zijn er tal van reismogelijkheden waaruit je kunt kiezen, zowel vanuit het Nederland als in Noorwegen zelf. Zo vlieg je met circa 1,5 uur van Schiphol naar Oslo en kan je met de auto vanuit Almere gemakkelijk via ofwel Duitsland en Denemarken ofwel via Duitsland en Zweden met de auto en ferry naar Oslo in circa 1300km.

Beste reistijd:
Noorwegen is vrijwel het hele jaar goed te bezoeken. Net als in Nederland kent Noorwegen diverse seizoenen, echter hebben ze alle wel zo hun eigen karakter. Door de ligging van Noorwegen kent bijvoorbeeld het hoge noorden een toendraklimaat en in de bergen vind je het poolklimaat. In de winter kan het hier wel -40 graden Celsius worden. Daarentegen kan het hier in de zomer oplopen tot de 30 graden Celsius omdat de zon dan niet onder gaat. Door de ligging aan de oceaan kent het westen en het zuiden een zeeklimaat met warme golfstromen waardoor het hier juist bijna nooit vriest en warme winters kent. En juist koele zomers bied. In het binnenland heerst juist een landklimaat waardoor het in de winter al snel -15 graden Celsius wordt en in de zomer de temperaturen vaak blijven steken rond de 22 graden Celsius. 

Tijdsverschil:
Tussen Nederland en Noorwegen is er geen tijdsverschil van toepassing. 


Reisdocumenten:

Noorwegen is te bezoeken met een geldig Nederlandse ID kaart of een geldig Nederlands paspoort tot na verblijf. Kinderen dienen echter ook een eigen ID kaart of Paspoort te hebben, ingeschreven staan bij ouders in het paspoort is niet toegestaan. Let wel op; ben je van plan om langer dan normaal in Noorwegen te verblijven? Dit is maximaal voor 3 maanden toegestaan.

Valuta:
In Noorwegen kan je betalen met de Noorse Kroon en gemakkelijk met je pinpas en credit card betalen. Let echter wel op dat wanneer je naar meer afgelegen gebieden reist, je voldoende contant geld bij je hebt.

Overige belangrijke informatie:
Net als in andere Scandinavische landen kan het levensonderhoud op bepaalde punten hoger liggen dan in Nederland. Ga je met de auto naar Noorwegen en wil je van te voren een aantal zaken meenemen op reis. Houdt dan rekening met de volgende belangrijke invoerregels:
- Je mag een beperkte hoeveelheid aan alcohol en tabak invoeren.
- Vleeswaren, kaas en levensmiddelen behalve honden- en kattenvoer, mag tot max.  10 kilo uit EU/EER-landen ingevoerd worden.
- De Noorse en buitenlandse bankbiljetten en munten mogen met een totale waarden van max. NOK 25.000 ingevoerd worden.

Elektriciteit:
Wisselstroom van 220 volt (50 Hz) is in Noorwegen de standaard. Je kunt het gewone Europese stopcontact gebruiken.

Tips:
Noorwegen is bij uitstek DE bestemming voor een rondreis, dit kan prima met zowel de auto als de camper. Let alleen wel op in welk seizoen je gaat omtrent de sneeuw ligging. Daarnaast is rondreis binnen Noorwegen met de trein ook een geweldige ervaring. Qua natuur is Noorwegen niet alleen prachtig groen en adembenemend maar ook de manier van leven in Noorwegen proberen ze zo milieuvriendelijk te doen. Vandaar dat er ook goede treinverbindingen mogelijk zijn en in de accommodaties waar je verblijft zal je hier ook veel over terug vinden. De beroemdste van deze spoorwegreizen is de Bergensbanen die zelfs in de lijst van de mooiste treinreizen ter wereld van Lonely Planet haalde. De route loopt tussen Oslo en Bergen dwars door Hardangervidda, Europa’s hoogste bergplateau. Een zijspoor van de route, de Flåm-spoorlijn, is één van de steilste spoorwegen ter wereld.
Wil je met de auto of camper een adembenemende route rijden? Neem dan één van de 18  Norwegian Scenic Routes. Neem voor deze routes wel de tijd, de wegen zijn soms smal en de uitzichten geweldig. Leg dan ook je camera binnen handbereik want deze zal je nodig hebben. 

Portugal: 

Ligging: 
Portugal is het buurland van Spanje en ligt aan de Atlantische oceaan. Portugal heeft een sterk gevarieerd landschap mede dankzij de ideale ligging aan de oceaan. Tevens wordt het land opgedeeld door de rivier de Taag. Deze rivier is een belangrijke scheidslijn voor het Portugese landschap. Het gebied wat boven de Taag gelegen is, ligt grotendeels hoger dan 400 meter. Ondanks dat Portugal aan grenst aan Spanje, zou je bijna zeggen dat het een deel van Spanje is. Maar niets is minder waar en deze landen kennen dan ook een aantal verschillen. Zo is het landschap van Spanje nauwelijks te vergelijken met dat van Spanje. Het landschap is zeer divers waardoor het land een diversiteit aan reizigers trekt. Door het rijke historische verleden van Portugal, is het Portugese grondgebied niet alleen beperkt tot het vaste land. Maar zo’n duizend kilometer ten zuiden vind je nog het bloemeneiland Madeira en behoort de eilandengroep, de Azoren ook tot Portugal.  

Hoofdstad:
De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Een heerlijke stad waar iedereen minimaal één keer in zijn leven geweest moet zijn. Het is een leuke stad voor een citytrip maar ook zeker een goed centraal start punt van je roadtrip door Portugal. Lissabon is gebouwd op zeven heuvels waardoor je op diverse punten in de stad van prachtige vergezichten kunt genieten. De stad is opgedeeld in diverse wijken welke allemaal goed te bereiken zijn met de authentieke trams of de toeristische hop on hop off bus. In Belém vind je bijvoorbeeld het Castelo de São Jorge en hier kan je bij diverse koffietentjes genieten van de lokale lekkernij, Pasteis de Nata. Ook wel de Pastéis de Belém genoemd, één van die populaire adresjes is de gelijknamige koffietent/patisserie Pastéis de Belém, gelegen aan de Rua Belém nr 84 a 92. Wil je hier genieten van de lekkernij, wees er wel vroeg bij. In de loop van de dag kan er een behoorlijk lange rij staan om naar binnen te mogen. Maar het is het wachten zeker waard. En wat dacht je van de typisch Portugese volkswijk Alfama, hier kan je heerlijk struinen door de steile straten en wederom van de mooie uitzichtpunten over de stad. Even tot rust komen? Op het Praça do Comércio kan je diverse terrasjes vinden, gelegen bij het water. 

Reisduur:
Uiteraard kan je er voor kiezen, wanneer je de tijd hebt, om naar Portugal te reizen met je eigen auto. Maar het makkelijkste is om met het vliegtuig te gaan. Wil je een mooie autorondreis maken door Portugal, start dan in Porto, rijdt naar Lissabon en eindig in de Algarve. Vanuit Faro vlieg je dan weer terug naar Amsterdam. Heb je geen rijbewijs of vind je het niet prettig om met de auto te rijden in het buitenland? Geen paniek! Deze zelfde prachtige route is ook heel gemakkelijk met de trein af te leggen. 


Tijdsverschil:
In Portugal is het 1 uur vroeger dan in Nederland.

Beste reistijd:
 
Als je niet te veel toeristen tegen wil komen, is het voor en najaar absoluut de beste reistijd voor de populaire steden. Echter in het noorden kan het tot begin mei nog wel wat fris zijn. Daarentegen begint de zomer in het zuiden al vanaf mei en is zeker tot en met september, oktober heerlijk! Van november tot en met april kan het zeker in het noorden flink regenen, het is er niet voor niks in sommige gebieden lekker groen. Voor Madeira geld eigenlijk een vergelijkbaar advies, wil je lekker weer en de massa vermijden? Ga dan zeker in de maanden april, mei, september of oktober naar Madeira. Voor de Azoren kan je juist weer het beste in juli en augustus reizen, het is nog een onontdekte eilanden groep waardoor er zelfs in deze maanden relatief weinig toeristen zijn in verhouding met het vasteland. 


Valuta:

In Portugal kan gewoon met de euro betaald worden en kan je op de meeste plekken, zeker in de grote steden terecht met je pinpas en credit card. Geld halen is dan ook geen probleem.

Reisdocumenten:
Voor Portugal dien je in het bezit te zijn van een geldige Nederland ID kaart of een geldig paspoort, tot na verblijf.

Elektriciteit:
Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Het is niet nodig een verloopstekker (wereldstekker) mee te nemen.

Tips:
Naast het prachtige en diverse vaste land van Portugal, zijn er nog een aantal Portugese eilanden die zeker ook een bezoek waard zijn! Zo heb je Madeira, ook wel het bloemeneiland genoemd. Deze bijnaam doet zijn naam eer aan wanneer je in het voorjaar dit mooie eiland gaat bezoeken. De Azoren, deze Portugese eilandengroep in het hart van de Atlantische Oceaan vormt het meest westelijke punt van Europa. De negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden die samen de Azoren vormen zijn uitgedoofde kraters in de diepblauwe oceaan. Inmiddels zijn de eilanden begroeid met prachtige bossen, bloemen en graslanden. Ben je een echte natuurliefhebber? Dan zit je op de Azoren zeker goed! Deze eilanden groep heeft ook wel de bijnaam ‘Het Hawaï van Europa’.   

Slovenië: 

 Ligging:
Slovenië grenst aan Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Italië en de Adriatische zee. Daarbij valt op dat Slovenië aan de zuidkant van de Alpen is gelegen. Slovenië beslaat een betrekkelijk klein oppervlak, van 20 273 km2, wat is te vergelijken met de helft van de oppervlakte van Nederland. Slovenië is een bijzondere vakantiebestemming die misschien niet zo snel in je opkomt. Door de ideale ligging aan de kust en de vele hoogteverschillen heeft dit land je veel te bieden! Of je nou wilt skiën, zonnen, fietsen door de bergen of cultuur wil snuiven, in Slovenië kan het allemaal!

Hoofdstad:
De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana. Deze bijzondere stad vind je terug in het midden van het land. Ondanks dat het een relatief kleine stad is, heeft deze stad je erg veel te bieden. De oude stadskern beschikt over middeleeuwse pleinen, kastelen en Romeinse stadsmuren. Door het centrum van de stad stroomt tevens de rivier de Ljubljanica. Daarnaast kan je je hart ophalen aan diverse kunst, architectuur, goede restaurants en een tal van winkels. Wanneer je meerdere musea in de stad gaat bezoeken overweeg dan om de Ljubljanakaart aan te schaffen. Hiermee kun je voor een vast bedrag aan diverse musea en het kasteel van Ljubljana, de Ljubljana Zoo en de botanische tuin Volčji Potok Arboretum.

Reisduur:
Slovenië is met de auto vanuit Almere makkelijk bereikbaar via Duitsland en Oostenrijk in circa 1225 km. Wil je liever met het vliegtuig dan vlieg je in circa 1 uur en 45 minuten vanaf Schiphol direct naar Ljubljana.

Met de auto naar Slovenië?:
Los van het feit dat als je via Oostenrijk reist je een autobahnvignet nodig hebt. Is voor Slovenië het volgende van toepassing: Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend. Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan moet wel een NL-sticker aangebracht worden.

Beste reistijd:
De beste reistijd voor Slovenië is juni t/m augustus. Het kleine stukje van Slovenië dat aan de Adriatische Zee grenst, heeft warme zomers en milde winters. Daar is in de rest van het land geen sprake van: de winters zijn er redelijk streng. Dan zijn er wel volop wintersportmogelijkheden. In het najaar en in mindere mate de zomer valt de meest regen.

Tijdsverschil:
Slovenië kent geen tijdsverschil met Nederland. 

Reisdocumenten:

Voor Slovenië is een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.

Valuta:
In Slovenië kan je gewoon met de euro betalen. Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Slovenië heeft voldoende geldautomaten (bancomat). Let op: Geld opnemen met een bankpas is in de eurozone niet altijd gratis. Exploitanten van geldautomaten mogen kosten in rekening brengen per transactie, zowel een vast bedrag als een percentage. Die kosten behoren aangegeven te worden op de geldautomaat of op het scherm, echter slechts enkele geldautomaten vermelden de exacte kosten voordat je de pincode invoert. Vraag je bank welke geldautomaten kosteloos zijn.

Prijsniveau in Slovenië:
Het prijsniveau in Slovenië ligt voor het grootste gedeelte lager dan in Nederland. Zo betaal je voor een eenvoudige maaltijd tot een drie gangen menu 7 a 15 euro. En voor een kop koffie betaal je circa € 1,20 Voor een biertje betaal je circa € 2,50

Fooien:
Fooien zijn meestal bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Indien dat niet het geval is dan is een fooi van 10-15% gebruikelijk. Voor een goede dienstverlening kan je het bedrag afronden of het kleine wisselgeld laten liggen. Bij taxichauffeurs kan je het bedrag afronden.

Elektriciteit:
De voltage in Slovenië is 230 volt. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt geen verloopstekker (wereldstekker) nodig.

Tips:
Wist je dat Slovenië drie grote wijngebieden rijk is? In het noordoosten vind het gebied Podravje, in het zuidwesten Posavje en in het westen is het gebied Primorska gelegen. In deze gebieden kan je als echte wijnliefhebber je hart ophalen en genieten van diverse wijnproeverijen.  

Spanje:

Ligging:
Spanje grenst aan de noordkant aan Frankrijk en wordt hier gescheiden door de enorme Pyreneeën. Tevens grenst het enorme land ook aan het prachtige Portugal. Verder wordt het land omringd door de Middellandse Zee (in het oosten en zuiden), de Cantabrische Zee het zuidelijke gedeelte van de Golf van Biskaje in de Atlantische Oceaan (in het Noorden) en de Atlantische Oceaan (in het westen en zuiden). Het zuiden van Spanje ligt overigens maar 14 kilometer van het continent Afrika af. Maar Spanje heeft nog meer te bieden dan alleen het vaste land, zo liggen er ook een aantal mooie eilanden in de Middellandse Zee, ten hoogte van Denia en Barcelona, hier vind je de eilandengroep, de Balearen. Deze eilanden groep bestaat uit Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera. Verder in de Atlantische oceaan zijn nog de Spaanse Canarische eilanden gelegen. Een bijzondere mix van eilanden ieder met een eigen karakter. De Canarische Eilanden zijn gelegen ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara. De zeven grote en een zestal kleinere eilanden vormen samen een van de zeventien autonome regio's van Spanje.

Hoofdstad:
De hoofdstad van Spanje is Madrid. Deze stad staat bekend om zijn historische karakter, de vele culturele evenementen en zeer aangename sfeer. Wanneer je aan een stedentrip denkt, denk je al snel aan Barcelona. Maar kies eens voor Madrid, een stad die een bezoek meer dan waard is. Wanneer je voor Madrid kiest, zal je getrakteerd worden op een schone, veilige en fijne stad met gezellige pleinen, straten en mooie plekken om even te genieten van al het moois wat je ziet. Overigens is Madrid het snelste te bereiken met het vliegtuig. Maar heb je meer tijd, ga dan zeker met de auto op vakantie naar Spanje en laat je verrassen door de leuke kustplaatsen en het mooie binnenland. 

Beste reistijd: 
Vaste land:

Spanje is een land wat je prima het hele jaar door kan bezoeken. De meest gunstigste maanden zijn mei, juni en september. Het klimaat is dan op zijn prettigst qua temperaturen. Waarbij de zomermaanden juli en augustus erg warm kunnen zijn. Houdt tevens rekening met de extra drukte in augustus, dan hebben namelijk de meeste Spanjaarden zelf vakantie. 

Balearen: 
Voor de Balearen geldt een Mediterraans klimaat. Dit kenmerkt zich door warme zomers met veel zonuren per dag en weinig neerslag. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de zomermaanden rond de 29 graden en in de wintermaanden rond de 18 graden. Menorca, Ibiza en Formentera zijn droog. Mallorca is gemiddeld iets natter, maar kent net als de andere eilanden nog steeds weinig regen. 

Canarische Eilanden: 
Voor de Canarische Eilanden zijn de maanden mei tot en met juni en september tot en met oktober het meest gunstigst. Hiermee vermijd je de hitte in de zomermaanden en de soms wat regenachtige dagen in de winter. Ondanks dat deze maanden het prettigste zijn voor deze eilanden, kan je ze toch het hele jaar door wel bezoeken. Tijdens de winter liggen de temperaturen vrij gunstig waardoor ook in December tot en met februari de eilandengroep erg populair is. 

Residuur:
Om met de auto in Spanje je te komen doorkruis je België en Frankrijk. Vanuit Almere rijdt je in circa 1565km naar Barcelona. Uiteraard is het snelste dan ook met het vliegtuig. Vanaf Schiphol naar Barcelona vlieg je in circa 2uur naar deze bruisende stad, gelegen aan het strand. Naar bijvoorbeeld Gran Canaria vlieg je in circa 4,5 uur. 

Tijdsverschil:
Met Spanje is er geen tijdsverschil ten opzichte  van Nederland.

Valuta:

In Spanje kan je net als in Nederland gewoon met de euro betalen. Contant geld is handig, zeker voor de kleinere dorpen in het binnenland maar niet noodzakelijk. Verder kan je op de meeste plekken prima terecht met je pinpas of credit card. 

Reisdocumenten:
Spanje is te bereizen met de Nederlandse ID kaart of een geldig Nederlands paspoort. Let er hierbij wel op dat deze nog geldig zijn tot na verblijf. 

Elektriciteit: 
Spanje heeft stopcontacten die twee ronde gaten hebben (type F) en kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt geen  verloopstekker (wereldstekker) nodig. In deze stopcontacten passen de stekkers van het type C en F, die in Nederland en België gebruikt worden.

Tips: 
Iedereen is wel bekend met de Costa Brava, hier liggen de populaire badplaatsen onder jongeren, Lloret de Mar, Malgrat de Mar en Blanes. Maar wil je meer rust, idyllische baantjes en geen drukke boulevards? Dan kan je ook zeker in de Costa Brave terecht! Deze verborgen parels vind je vooral aan het stuk kust tussen de Franse grens en Platja d’Aro. Bijvoorbeeld Calella de Palafrugell en buurplaatsje Llafranc: beide pittoreske, sfeervolle Spaans kustplaatsjes met restaurants, winkeltjes en een mooi strandje. Hier geen drukke boulevard, maar wel restaurants óp het strand. Supergezellig! Een andere tip is Tamariu, het kleinste en meest idyllische kustplaatsje van de gemeente Palafrugell. Er is een mooi goud zandstrand en een kleine boulevard met leuke bars en restaurantjes.

Zweden: 

Ligging:
Zweden ligt in het noorden van Europa in Scandinavië. Zweden grenst in het oosten aan Finland en in het westen aan Noorwegen en Denemarken. Zweden heeft een lange kust met duizenden eilandjes. Aan de westkust liggen de Baltische Golf en de Baltische zee, aan de zuidkust de Oostzee en in het westen het Kattegat en de Skagerak.

Hoofdstad:
De hoofdstad van Zweden is Stockholm, deze stad wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, dankzij de vele grote en kleinere wateren rondom en in de stad en de 14 bruggen die met elkaar de stad verbinden. Stockholm staat bekend om de vele bezienswaardigheden en kan met groot gemak de concurrentie aan met steden als Parijs, Barcelona en Berlijn. Naast alle bezienswaardigheden vindt je hier een tal van restaurants en barretjes.

Beste reistijd:
Afhankelijk van in welke sfeer je Zweden wil ervaren kan je Zweden het hele jaar aandoen. Echter als je de meeste kans op zon wil dan is de zomerperiode toch wel de beste reistijd. Terwijl voor de wintersport de beste maanden december tot april zijn. Maar wil je op ene rustig tempo van de mooie Zweedse steden genieten? Dan moet je hier juist in het voor en najaar zijn. De temperaturen zijn dan vergelijkbaar met die van ons en de echte drukte is pas in de zomermaanden van toepassing. Daarnaast is de winter te koud voor een citytrip in Zweden en wordt dit dan ook niet veel gedaan door de meeste reizigers. Wil je het Noorderlicht ervaren? De beste reistijd voor Haparanda in het noorden van Zweden is tussen juni en augustus. De gemiddelde temperatuur ligt overdag in de zomer tussen de 17 en 19 graden Celsius. ’s Nachts daalt de temperatuur gemiddeld tot 8 graden Celsius. De wintermaanden zijn koud met korte dagen en lange nachten. Tussen oktober en februari schijnt de zon maar twee uur per dag. De rest van de dag is het donker. In de overgangsmaanden tussen de herfst en de winter en tussen de winter en de herfst heb je de beste kans om het Noorderlicht in Haparanda te zien. Breng minimaal 3 weken door in Zweden als je zeker wilt weten dat je het noorderlicht tenminste één avond ziet. 


Reisduur:
In circa 2 uur vliegen, sta je vanaf Schiphol in Stockholm maar uiteraard kan je ook Zweden met je eigen auto gaan ontdekken. Vanaf Almere is het via Duitsland en Denemarken circa 1420km rijden, waarbij je een klein stukje vanuit Duitsland naar Denemarken met de ferry moet. Vanuit Denemarken met je over brug Zweden bereiken.

Tijdsverschil:

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Zweden.

Valuta:

In Zweden betaal je met de Zweedse Kroon. Het papiergeld bestaat uit biljetten van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Kronen, en het muntgeld uit munten van 1, 2, 5 en 10 Kronen. Je kan zeker in de grote steden gemakkelijk met je pinpas en credit card betalen. Ga je naar de meer afgelegen gebieden zorg dan voor contant geld.

Reisdocumenten:
Voor Zweden is een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart vereist. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Let wel op; ben je van plan om langer dan normaal in Noorwegen te verblijven? Dit is maximaal voor 3 maanden toegestaan. 

Uitgaven:
Alcohol is echter juist duurder, vanwege de hoge belastingen die daarvoor betaald moeten worden. Het is dus sterk afhankelijk van het product wat je koopt, maar gemiddeld genomen zullen de prijzen in Zweden niet heel erg van de Nederlandse prijzen verschillen.

Elektriciteit:
In Zweden is de voltage 230 volt. De stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt geen verloopstekker (wereldstekker) nodig.

Tips:
Zweden is bekend om zijn prachtige natuur. Hier ultiem van genieten? Wat dacht je van een 18 daagse rondreis door de regio Dalarna. De provincie Dalarna ligt in Midden-Zweden en met zijn bergen grenst het in het westen aan Noorwegen. Van rode huisjes tot het Dalarna paard, hier vind je een stukje authentiek Zweden in het midden van het land. Dalarna heeft ongeveer de grootte van België, maar is een stuk minder dichtbevolkt met minder dan 300.000 inwoners. Welkom in Dalarna! 


 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram